08-25-2018, 02:05 PM
Antalya Zeytinköy Anadolu Alevi Kültürünü Yaşatma, Geliştirme Derneği ve Cemevi Başkanı Yılmaz Çarıklıoğlu, Alevi toplumuna büyük bir müdahale olduğunu belirterek, Alevi kurumlarının buna dair bir araya gelerek ortam tutum ile mücadele etmesi gerektiğini belirtti.
Zeytinköy Cemevi Başkanı Yılmaz Çarıklıoğlu, Alevi toplumu var olan haklarının kazanımı için ortak bir akıl ile yol belirlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Alevi toplumunun ihtiyaçlarına cevap olabilme noktasında tutum geliştirmeliyiz” dedi.
“ARAŞTIRMANIN YANINDA, ALEVİLİĞİ DE YAŞAMALIYIZ”
“Araştırmanın yanında Alevilikte bazı şeyleri de yaşamak gerekiyor, canlı görmediğimiz bir şeyi yaşamak çok zor” diye konuşan Çarıklıoğlu şunları söyledi:
“Uzun yıllardır buradaki cemevimiz yok iken halkımız evlerinde cemlerini yapıyorlardı. Cemevi olmazsa olmazlarımızdan bir tanesiydi. Bir dernek kurduk ve derneğimizin amacı Aleviliği doya doya yaşayabilmek ve bunu yaşatabilmekti. Önce bir dükkanı cemevine dönüştürdük. Bölgede yaklaşık on bin Alevi yaşıyor ve bu yeterli gelmiyordu. Buradaki canlarımız ile bir cemevi yapılmasına dair bir imza kampanyası düzenledik. Buna belediyemiz duyarsız kalmadı bize bu cemevini kazandırdı. Tabi bu cemevini kazandırma ile sıkıntılarımız bitmiyor. Zeytinköy’de yaşayan abdallarımızın çok büyük sıkıntıları oluyor. Zeytinköy denildiği zaman biz Alevi canları baya dışlıyorlar. Alevilikte sen, ben, o değil biz var. Birlik olmak zorundayız. Aleviler üzerine büyük oyunlar oynanıyor. Buradaki en büyük sebep ise Aleviliğin, Alevilere bir türlü anlatılamaması. Dedelerimize çok büyük görev düşüyor. Dedelerimiz bu konu üzerine eğilip çocuklarımıza Aleviliği öğretmeleri gerekiyor. Bundan baya bir yoksunuz. Araştırmanın yanında bazı şeyleri de yaşamak gerekiyor. Canlı görmediğimiz bir şeyi yaşamak çok zor.”
“VAR OLAN HAKLARIMIZ İÇİN ORTAK SES İLE TAVIR KOYMALIYIZ”
Yakın zamanda cemevinin kurulması ile cenaze erkanlarını kendi geleneklerini göre yapmaya çalıştıklarını dile getiren Çarıklıoğlu, hali hazırda var olan haklar için Alevi kurumlarının benliği bırakıp ihtiyaçlara cevap olma noktasında ortak tutum geliştirmesi çabası içinde olmasını belirterek şunları vurguladı:
“Burada dışlanmaya dair somut şeyler oldukça zor. Zeytinköylüyüm dediğiniz an her ne olursa olsun kapılar suratınıza kapanıyor. Buradaki gençler diğer yerlerde olduğu gibi özgürce dolaşabilsin. Bu cemevi buradaki toplumumuza hitap edebilecek bir yer. 6-15 yaş arası 300 gencimize semah dersleri, koro eğitimi verdik. Cenaze erkânlarımız belediye araçlarında veya cenaze yerlerinde yapıyorduk. Ama bu cemevimizin kurulması ile cenaze erkânlarımızı kendi örf ve adetlerimize göre yapıyoruz. Diğer zamanlarda çoğu cenaze erkanı Sünni adetlere göre yapılmak zorunda kalıyordu. Cenazeleri dedelerimiz ile birlikte daha güçlü bir şekilde kendi örf ve adetlerimize göre defnediyoruz. Kadınlar ve gençlerde daha büyük ilgi var. Bu asimileye karşı bir tavır var. Bütün eleştirilere açığız ve eleştirinin olduğu yerde başarı da vardır. Bu eleştirilere cevap olmaya çalışıyoruz. Daha çok yapmamız gereken hizmetler var.”
Çarıklıoğlu, Alevi kurumlarına daha çok mücadele etme çağrısında bulunarak, “Alevilere çok büyük müdahale var. Antalya’da yaklaşık 16 Alevi kurumu ve çok bir araya gelemiyoruz. Eskilerde Alevilerde çok daha büyük bir aşk vardı. Yol çok daha yaşanıyordu, çok değerliydi. Ortak bir ses, tavır konulamıyor. İçimizdeki benliği atmamız gerekiyor. Benliği bırakıp, bize dönmeliyiz. Alevi toplumunun ihtiyaçlarına cevap olabilme noktasında tutum geliştirmeliyiz. Var olan haklarımızı alabilmek için daha çok alanda olmalı, mücadele etmeliyiz” diye konuştu.
______
Aşığın hikâyesini durmaksızın feryat eden bülbüle değil, sessiz sedasız can veren pervanelere sor..
Aşığın hikâyesini durmaksızın feryat eden bülbüle değil, sessiz sedasız can veren pervanelere sor..