Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alevi İslamla Şii İslam Arasında Muharrem Ayındaki Uygulama Farklılıkları Nelerdir?
#1
Caferilik ve Alevilik temelde çok fazla farklılığı yatan iki adet mekteptir. Öncelikle “Şiilik” taraftar kökünden geldiğinden her iki oluşum da Ali’nin taraftarı “Şia-tü Ali” olarak düşünülse de, aslında dinin yorumlanmasında, uygulanmasında çok fazla farklılıklar yatmaktadır.

Bu iki oluşumun bir tutulmasındaki en büyük etken her iki kolunda 12 İmam’a ve Hz. İmam Ali (a. s)’ın velayetine inanmasından kaynaklanmaktadır. Fakat Caferilere göre İmam Ali 5 vakit namaz kılan, Ramazan orucunu tutan bir mümindir. Fakat Aleviler daha çok Hz. İmam Ali (a. s)’ı Kırklar İnancında hoşgörülü, semah yapan ve kadın-erkek birlikte ibadet ettiren biri olarak görmektedirler.
Aleviler 5 vakit namaz kılmazlar. Caferiler 5 vakit namaz kılmaktadırlar. (3 vakit kılınması Cem etmektir.) Aleviler Ramazan orucu yerine Muharrem Orucu tutarlar. Caferiler 30 gün Ramazan Orucu tutmaktadırlar. Alevilerin Tutulmasını Farz Olarak Gördüğü ve tuttuğu “Muharrem Orucu” veya adına “12 İmam Orucu” da denen matem orucu, Hz. Ali’ye ve Ehlibeyt’e bağlılıklarıyla bilinen Şii, Caferi ve Nusayrilerce zorunlu bir oruç olarak görülmez.

Şiiler Muharrem ve Safer aylarını matem ayları olarak kabul ederler. İki ay boyunca düğün ve benzeri eğlenceler yapılmaz, mâtem günlerinde taziye meclisleri düzenlenerek mersiyeler okunur, ihsan yemekleri verilir. Bazıları için her ayın onuncu günü Aşuradır; kelime Muharrem ayında işlenen Hüseyin cinayetinden sonra tutulan geleneksel yasın diğer adı olarak yerleşmiştir. Türkiye’deki en büyük anma merasimi İstanbul Halkalı’daki Aşura Matem Merasimi’nde yapılır.

Şiilerin İbadethanesi Cami İken Alevilerin İbadethanesi Cem Evidir.

Şiilerin Farz orucu: Ramazandır

Alevilerin Farz orucu: Muharremdir. Ayrıca Alevilerde 30 gün sabit tutulan Ramazan orucu mevcut değildir.

Şiilik ibadet yönü bakımından Alevilikten daha fazla Sünni mezheplere yakındır. İran’da Şiilerin dışında Alevilerde yaşamaktadır ve sayıları 15 milyon civarındadır.

Türkiye’deki Şiilerin içinden bir kısmı Alevilerin ibadet şekline Türkiye’deki Sünnilerden daha sert bir şekilde yaklaşmaktadır. Alevilerin ibadet şekline ve inancına yönelik hoş görüden uzak acımasızca söylemlerde bulunmaktadırlar.

Kısacası Alevilik Şiilik değildir. Şiilikte Alevilik Değildir.

İslam Üç Ana Damardan Oluşur.
1. Sünni İslam
2. Şii İslam
3. Alevi İslam
______
 Aşığın hikâyesini durmaksızın feryat eden bülbüle değil, sessiz sedasız can veren pervanelere sor..
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping