Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1. Mersin Alevi Kadınlar Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi açıklandı
#1
mersin-alevi-kadinlar-sempozyumu-sonuc-b...=650&h=365

Mersin’de düzenlenen 1. Alevi Kadınlar Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi bugün açıklandı. Kadınlar, sempozyumun kadın bilinciyle inşa edilen sürecin ilk tuğlası olacağını vurguladılar. 

Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Demokratik Alevi Derneği (DAD) ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Mersin şubelerinde görev alan kadınların 10-11 Kasım’da düzenlediği 1. Mersin Alevi Kadın Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi bugün açıklandı.

Amacının Alevi kadınların tarihsel süreçteki yeri ve görünürlüğünü konuşmak, deneyimleri aktarmak olan sempozyuma kadınların katılımının umut verici olduğunun belirtildiği açıklamada Alevi inancının özünü oluşturan kavramların kadınların gözünden sorgulandığı ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ALEVİLER CİNSİYETÇİ TUTUMLARI DOĞAL KARŞILADILAR”

Can ilkesinde kadın erkek ayrımının olmaması ve tüm varlıkların can kavramının içinde görülmesi, canlar arasında üstünlük ya da hiyerarşi gibi kavramların bulunmaması gerektiği kurum ve kişiler nezdinde sık sık dillendirilmiştir. Buna rağmen Aleviliğin özünü oluşturan bu felsefenin günlük yaşam içerisinde pek karşılık bulmadığını Alevi kurumlarındaki uygulamaların bu öze uygun yürümediğini görmekteyiz. Maalesef kentsel yaşam koşulları, kapitalist üretim ilişkileri ve asimilasyon politikaları zaman içerisinde Alevilik inancının en temel felsefesi olan ‘Can’ ilkesinin özünü de boşaltmıştır. Aleviler farkında olmadan cinsiyetçi ve ötekileştirici tutumları doğal bir süreç gibi karşılamışlardır. Öyle ki bu özden kopuş kurum işleyişimizi de belirleyen bir noktaya gelmiştir.

SEMPOZYUMDA ORTAKLAŞILAN KARARLAR

Sempozyum sonunda ortaklaşılan kararlar ise şöyle sıralandı:

Kent sosyolojisi ile birlikte Aleviler kendi inançlarına uygun yaşam biçimlerinden hızla uzaklaşmış ve kendi kavramlarına yabancılaşmışlardır.

Alevi teolojisindeki kadın erkek eşitliği maalesef Alevilerin yaşamlarındaki karşılığını bulamamaktadır.

Alevi kadınlarının da diğer dünya kadınları gibi ataerkil aile sisteminden bağımsız olmadıkları görülmüştür. Alevi kurumlarındaki tüm etkinliklerinin en büyük taşıyıcısı olan kadınların yönetim organlarında yok denecek kadar az olduğu tespit edilmiştir.

Köyden kente göç Aleviler üzerinde çok yıkıcı etkilere yol açmıştır. Kamu alanları dahil tüm alanlarda kullanılan ötekileştirici dil biz Alevileri toplumun dışına itmiş, sosyal ve ekonomik olarak yalnızlaştırmıştır. Bu olumsuz faktörler, inancımızın günümüze kadar sağlıklı bir şekilde aktarılmasına ket vurmuştur.

SEMPOZYUM KADIN BİLİNCİYLE İNŞA EDİLEN SÜRECİN İLK TUĞLASI

Tüm bu olumsuz süreçlere rağmen Alevi kadınların Aleviliğin özünü tekrar yaşatma konusundaki ısrarını ortaya koymuştur. Alevi kadınlar dağınıklıkları gidererek yeniden bir araya gelip çalıştaylar, sempozyumlar, paneller aracılığıyla inancına sahip çıkma, Alevilik inancını gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde taşıma konusunda kararlar almışlardır. Bu anlamda Mersin 1. Alevi Kadınlar Sempozyumu’nu kadın bilinciyle inşa edilen sürecin ilk tuğlası olarak görüyor, bu süreci daha da iyi bir noktaya taşımak için yola devam edeceğimizi vurgulamak istiyoruz.
______
 Aşığın hikâyesini durmaksızın feryat eden bülbüle değil, sessiz sedasız can veren pervanelere sor..
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 2 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping