Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gülfer Akkaya’nın “Alevi Kadınlar; Vardık, Varız, Var Olacağız” adlı kitabı çıktı
#1
g%C3%BClferkitap.jpg

Araştırmacı yazar Gülfer Akkaya’nın “Alevi Kadınlar; Vardık, Varız, Var Olacağız” adlı kitabı çıktı. Kitap Kasım ayı itibariyle raflarda yerini alacak.

Alevilik inancında kadınların durumunun izlerini süren Akkaya, yazdığı “Sır İçinde Sır Olanlar Alevi Kadınlar” ve “Yol Kadındır” kitaplarının ardından bu kitap ile Alevi kadınların teorik ve pratik konulara dair sordukları sorulara çözüm önerilerinde bulunmaya devam ediyor.

“Alevi Kadınlar; Vardık, Varız, Var Olacağız” kitabını yazma ihtiyacı nerden doğdu? Sorusunu şöyle cevaplıyor Akkaya:
“Farklı ülke ve kurumlarda çalışan Alevi kadın arkadaşlarla her buluşmamızda hep aynı sorularla karşılaşınca aklıma böyle bir çalışmanın iyi olabileceği fikri geldi. Bu soru ve sorunlar üzerine sadece yüz yüze gelebildiğimiz kadınlarla değil, yüz yüze gelemezsek de bir araçla buluşabileceğimizi düşündüm. Kitap hazırlamanın iyi olacağına karar verdim.

Söz uçar, yazı kalır. Üstelik yazı elden ele dolaştırılarak daha çok kadına ulaşmaya aracı olur. Şu anda bu satırları okuyan sevgili canlarla ortak konular üzerinde muhabbet kuruyoruz işte.

Ayrıca farklı ülke ve kurumlarda yer alan Alevi kadınların ortak talepleri, politik birikimleri ortak bir yerde buluşamadığı için Alevi kadınlar sanki bir arpa boyu yol almamışlar gibi durum oluşuyordu.

Böyle mi? Elbette değil. Alevi kadınların Alevi kurumlarında yaşadığı sorunlar birbirlerinden farklı değil. Ama yan yana gelip bunu konuşacak olanaklar, örgütlenme zemini, ortak platform vb yeterince olamadığından sorunlar ve çözümler konusunda lokal kalınıp, daha zor bir mücadele ile kadınlar yüz yüze kalıyor.

Bu kitp esas olarak bu durumun gözlenmesi ve açığa çıkartılması, ayrıca bu duruma çözüm olabilecek adımlara kendince katkı olması amacıyla hazırlandı.”

Üç bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde en eski sömürü sistemi olan patriarka (erkek egemen sistem) ve ona karşı verilenen en eski mücadele olarak kadınların mücadelesi ve bu mücadele ile Alevi kadın mücadelesinin etkileşimi ele alınıyor.
İkinci bölümde, kadıncıl Alevilik inancının erkekleştirilmesine karşı Alevi kadınların mücadele yöntem ve araçları inanç üzerinden ele alınmakta.

Üçüncü ve son bölümde Alevi kadınların nasıl güçleneceği konusunda öneriler yer alıyor.

Bu kitap Alevilik inancında kadınların erkeklerle eşit yer alışının izlerini Rıza Şehri, Kırklar Meclisi gibi temel metinlerin incelenmesinin yanı sıra Alevilik hukuku, Alevi Ocaklarında Ana-Dede temsili, Alevilik inancının var oluş esasları üzerinden ayrıntıları ile yeniden aktarıyor.

Teorik mücadelenin yanı sıra pratik mücadelenin yürütüleceği zeminler olarak Alevi kadınların evde, cemevlerinde ve Alevi kurumlarında yaşadıkları güncel sorunları, bu sorularla baş etme yöntemlerini bu çalışmayla detaylandırıyor Akkaya. Erkek şiddetine karşı mücadeleden Ana’ların cem yürütmesine dek geniş bir alanda Alevi kadınların cinsiyetçiliğe karşı nasıl mücadele edeceklerine dair çeşitli başlıkları okurların önüne seriyor.

Araştırmacı yazar Gülfer Akkaya, Alevi kurumlarında Alevi kadınların yönetimlere ve karar mekanizmalarına gelmelerinin, siyasette görünür olmalarının, Ana’ların cem yürütmelerinin önünü kesen Alevi erkeklerin cinsiyetçiliklerini sürdürmek için ürettikleri “Bizde kadın yok ki” argümanına karşı kitabının adını özellikle “Alevi Kadınlar: Vardık, Varız, Var Olacağız” koyduğunu belirtiyor.

“Bilgi güçtür” şiarını Alevi kadınların özellikle anımsamasını öneren Akkaya “Bugüne dek Alevilerin tarihini devlet yazdı, Alevi kadınların tarihini ise Alevi olan ya da olmayan erkekler yazı. Kadınlar, kadınları yok sayan bu cinsiyetçi tarihe inandırıldı. Alevi kadınlar kendi tarihlerini, kendilerine ait bilgileri kendileri üretmeyi hedeflemeli. Cinsiyetçi ve asimilasyoncu kaynakları artık kenara itmeliler. Alevi kadınlar gerçek tarihlerini ancak kadın bilincine sahip, feminist yöntemlerle çalışan kadınlar sayesinde ulaşabilir” diyor.

Bu kitap aracılığı ile bilginin pratiğe dönüştürülesinin altını çizdiğini aktaran Akkaya “Alevi kadınların dağınık, birbiri ile ilişkisinin yeterince kurulamadığı, buluşamadığı, coğrafyalara ve kurumlara bölünmüş mevcut durumun ortadan kalkması, onun yerine birlikte, ortak zeminde, ortak hedefler çerçevesinde bütünsel bir örgütlenme için kolları sıvamanın zamanı geldi diyor.

Alevilik inancında ve Alevi toplumunda kadınların durumu hakkında kafa yormaya devam eden Akkaya’nın yeni kitabı da öncekiler gibi Alevi kadınlar ve Aleviler tarafından ilgi görecek, Alevilerin başucu kitapları arasında yerini alacak.

Araştırmacı yazar Gülfer Akkaya’nın bugüne dek beş kitabı yayımlandı.
“Unutulmasın diye… Demokratik Kadın Derneği” 2008
“Sanki Eşittik, 1960-1970’li Yıllarda Devrimci Mücadelenin Feminist Sorgusu” 2011
“Sır İçinde Sır Olanlar: Alevi Kadınlar” 2014
“Yol Kadındır” 2017
“Alevi Kadınlar Vardık Varız Var Olacağız” 2018
______
 Aşığın hikâyesini durmaksızın feryat eden bülbüle değil, sessiz sedasız can veren pervanelere sor..
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping