Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alevi toplumunda örgütlenme ve inançta ortak akıl ve duruş nasıl sağlanır?
#1
alevi-canlar-muhabbet-bulusmasi-2.jpg

Alevi Canlar Muhabbet Toplantısı’nın son oturumu ‘Alevi toplumunun siyasal, örgütlenme ve inançsal konularda ortak akıl ve duruş nasıl sağlanır, ne yapılmalı?’ konu başlığıyla devam ediyor.

‘Dava insanlık davasıdır’ başlıklı Alevi Canlar Muhabbet Toplantısı, Aydın’ın Kuşadası İlçesinde devam ediyor. Alevi Canlar Muhabbet Toplantısı’nın son oturumu ‘Alevi toplumunun siyasal, örgütlenme ve inançsal konularda ortak akıl ve duruş nasıl sağlanır, ne yapılmalı?’ konu başlığı ile yapılıyor.

Moderatörlüğünü CHP geçmiş dönem milletvekili Necati Yılmaz’ın yaptığı oturuma, Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Zeynel Şahan, Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut, ABF geçmiş dönem genel başkanı Selahattin Özel, Avukat Mehmet Tural, eğitimci Müjgan Gürbüz konuşmacı olarak katıldı.

“ÖRGÜTLERİMİZDEN VE ÇABALARINDAN RAZI DEĞİLİM”

Oturumda ilk söz alan CHP geçmiş dönem milletvekili ve PM üyesi Necati Yılmaz, demokratik Alevi hareketinin belli yol kat ettiğini belirterek, “Gerçekten de ortak geleceğimize, inancımıza, kültürümüze ve ülkemize dair kaygılarımızın olduğu bir dönem. Alevilik kaygısında ortak olduğumuz şüphesizdir ve topluma öyle yaklaşıyoruz. İnancımız kadimdir. Türkiye zorlu bir süreçten geçiyor. Bu mücadelede geçen süreç benim için önemlidir. Siyasi hayata mal ettiğimiz taleplerimiz var. Bu demokratik Alevi hareketinin başarısıdır. Şu anda örgütlerimizden , çabalarından razı değilim. İnancımız ile ortak taleplerimiz için ortak akıl ile yol almalıyız” dedi.

“BİNALARA YERLEŞMEK ALEVİLİĞE ZARAR VERİYOR ”

“Örgütlü yapı ile kaygılarımız var” diyen eğitimci Müjgan Gürbüz ise kurumlarının bir an önce tabanıyla birleşmesi gerekliliğine vurgu yaparak, “Örgütlü yapılarda hep aynı kişileri görüyorum. Kırıcılık var ve debeleniyoruz. Tabanımıza ve evdeki çocuklarımıza ulaşamadık. Binaya yerleşmiş her kurum Aleviliğe zarar mı veriyor diye düşünüyorum? Tabanımızı genişletmemiz lazım. Daha etkili ulaşabiliriz” diye konuştu.

“ALEVİLERİN HAK VE TALEPLERİ KARŞILIK BULMUYOR”

Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut ise şunları söyledi:

“Her türlü zahmete rağmen bu inanç buraya kadar geldi. Kurumlarımızla ortaklaşa bazı eylemler yaptık. Alevilerin birlikteliği çok daha fazla ciddiye alınır oldu. Bizim farklı düşünceleri zenginlik kabul edip ortak hareket edelim. Bununla birlikte Sivas, Çorum, Maraş, Suruç ve Ankara’da katliamlar gördük. Hoşgörü diyerek dayak yemekten kaçamayız. Cemevlerinin yasal statüye sahip olup olmaması çok önemli değil. Aleviler vergi ödüyor, askere gidiyor ve ne yazık ki hak ve talepleri karşılık bulmuyor.”

“ALEVİLERE MEŞRU DİRENME HAKKI DOĞMUŞTUR”

Avukat Mehmet Tural da AİHM kararları ve evrensel hukuk kuralları ile Alevi toplumuna meşru direnme hakkının doğduğunu belirtti. Tural, sözlerine şöyle devam etti:

“Köklerimizi bulduğumuz inancında değilim. Diğer inançlara bir türlü şekil verilmiş, Alevilik ise değiştirilmeye çalışılmış ve katliamla yüz yüze kalmıştır. Alevilik toplumsal olarak kendini örgütlüyor. AİHM kararları olması ve uygulanmasına rağmen eylemsellik gerçekleştiremedik. Evrensel hukuk kurallarında meşru direnme hakkı doğmuştur. Bunu çok rahatlıkla kullanabiliriz. Aleviler toplu bir karar ile çocuklarımıza din dersine sokmayabiliriz. Biz kendi üzerimize düşen görevlerini yerine getirebildik? Bunu dayatmadığımız sürece bundan ileri gidemeyiz. Alevilerin 3. bir tarafa ihtiyaç duymamalı. Aleviliğin temel ilkeleri etrafında dik durmamız gerekiyor. ”

“İNANCIMIZ İÇİN SÖYLEMDE VE EYLEMDE BİR OLMALIYIZ”

“Bu inanca sahip isek söylemde ve eylemde bir olmalıyız” diye belirten Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Zeynel Şahan ise “Alevi örgütlenmesine bilinçli, planlı bir çalışma ile başlamadık. Şehirleşme ile Alevi toplumu bir çok değeri yitirdi. Pir -talip-mürşid ilişkisini, musahibini yitirdi. Bu örgütlenmeler belli hatalar getirdi ama bazı şeyler başarıldı. Örgütlenme, bir araya gelme ve beraber hareket etme sorunumuz var. Bu inanca sahip isek söylemde ve eylemde bir olmalıyız” dedi.

Son olarak söz alan ABF geçmiş dönem genel başkanı Selahattin Özel, örgütlerin inancı belirleme hakkı olmadığını söyleyerek, “Katliam geleneği olan bu devlet Alevileri boş bırakmadı. Aleviliğe don biçmeye çalışıyoruz. İnanca ve kültüre dayalı örgüt kuramadık. Kentleşen Alevilik ile cemevleri yapıldı. Bu başkanlar kendini öğretinin de başkanı zannetmeye başladı” diye konuştu.

Oturum konukların söz alarak konuşması ile devam ediyor.

______
 Aşığın hikâyesini durmaksızın feryat eden bülbüle değil, sessiz sedasız can veren pervanelere sor..
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping