10-05-2018, 09:32 PM
İstanbul Bahçelievler’de bulunan özel bir hastanede görev yapan doktor Fikret Hacıosman’ın, bir hastasının silahla açtığı ateş sonucu öldürülmesine tepki gösteren sağlıkçılar bugün ‘sessiz çığlık yürüyüşü’ düzenledi.
İstanbul’da doktor Fikret Hacıosman’ın, hastası tarafından başından tabanca ile vurularak öldürülmesinden sonra hekimlerin tepkileri devam ediyor. Tabip odalarının eylemlerinin ardından bir protesto da hekimler, sendikalar ve STK’lardan geldi.
Sağlık emekçilerine yönelik şiddete karşı İstanbul’da “Sessiz-Siyah Çığlık Yürüyüşü” yapıldı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi önünde toplanan sağlıkçılar, il sağlık müdürlüğüne yürüdü.
Burada açıklamaya yapan doktorlar, etkin bir “Sağlıkta Şiddeti Önleme” yasasının Meclis’ten geçirilmesini istedi. Açıklamada; “Masaya vurulan yumruğa da, suratımıza çarpılan kapıya da, kafamızda kırılan kaldırım taşına da, başımıza sıkılan kurşuna da alışmayacağız kanıksamayacağız” denildi.
İSTAHED Başkanı Dr. Kutbettin Demir, “Üzgün, kırgın, yasta ve öfkeliyiz” diyerek, “Sessiz Siyah Çığlık” adıyla gerçekleştirdikleri yürüyüşle güvenli çalışma ortamı taleplerini dile getirdiklerini söyledi. Demir, “Biz can kaygısı güderken, şiddete uğrayacak mıyız diye endişe ederken sağlık hizmeti veremeyiz. Ne faydalı olabiliriz, ne de hekimlik yapabiliriz. Güvenli bir çalışma ortamı olması bizim bir insan olarak en doğal hakkımız. Meclisten talebimiz net. Biz, sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmasını talep ediyoruz. Etkin ve caydırıcı bir yasa talep ediyoruz. Bu şiddet vakaları son bulsun istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“ŞİDDETE ALIŞMAYACAĞIZ, KANIKSAMAYACAĞIZ”
İstanbul Aile Hekimliği Derneği Genel Sekreteri Aslı Öncel, sağlık alanında çalışmanın en riskli meslek gruplarından biri haline geldiğini dile getirerek, “Bu hepimizin ayıbıdır. İnsanı yaşatmak için çalışan sağlık mensupları olarak bu şiddete alışmayacağız, kanıksamayacağız.” dedi.
Öncel, “Alo 184” hattının kapatılmasını ve sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmasını istediklerini belirterek, “Bu şiddetin müsebbibi biz değiliz. Bizler terör boyutundaki şiddetin çözümünü ısrarla talep etmeye devam edeceğiz. Türk Ceza Kanunu’na iki madde eklenmelidir. Bunlar; ‘Sağlık çalışanına görevi esnasında ya da görevinden dolayı şiddet uygulayan kişi iki ila dört yıl arasında hapis cezası ile yargılanmalı ve bu ceza ertelenmemeli’, ‘Sağlık sunumunu da engellemiş ise yani diğer vatandaşların sağlık hakkını da gasp etmişse ceza yarı oranda artırılmalı’ bu iki madde kesinlikle çıkarılmalı.” diye konuştu.
“GEREKİRSE SÜRESİZ İŞ BIRAKACAĞIZ”
Aile Hekimleri Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Gürsel Özer de “Maalesef bu bir terör eylemidir artık. Biz bugün sessiz yürüdük. Eğer sağlıkta etkin bir şiddete karşı yasa çıkmazsa sesimizi çıkartarak çığlığımızı duyuracağız. Yine bu tür eylemlerimiz devam edecek. Gerekirse süresiz iş bırakacağız.” dedi.
Türk Sağlık Sen İstanbul Şube Başkanı Ufuk Tuğrul da “Ne yazık ki bir doktorumuzu daha cinayete kurban verdik. İlk olmadı, böyle devam ederse son da olmayacak. Gelin şiddeti beraber çözelim. Çünkü sağlık çalışanları sadece güvenli bir ortamda çalışmak ve akşam olduğunda sağ salim ailesine kavuşmak istiyor.” diye konuştu.
Gruptakiler, İl Sağlık Müdürlüğü önüne, saldırılar sonucu yaşamını yitiren sağlık personellerinin fotoğraflarını ve karanfiller bıraktı.
Bir doktorun kucağındaki bebeğiyle yürüyüşe katıldığı görüldü.
______
Aşığın hikâyesini durmaksızın feryat eden bülbüle değil, sessiz sedasız can veren pervanelere sor..
Aşığın hikâyesini durmaksızın feryat eden bülbüle değil, sessiz sedasız can veren pervanelere sor..