Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Küçükkeleş, cemevinde eşitliğin sağlanmasını talep etti
#1
cilem-kucukkeles-5.png

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Üyesi Çilem Küçükkeleş, Alevi kadınların Alevi toplumuna rızalıklarının olmadığını belirterek, cemevi dedesinden cemevlerinde eşitliğin sağlanmasını istedi. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ataşehir Şubesi’nde önceki gün yapılan Muharrem muhabettinde Kureyşan Ocağı Dedelerinden Ali Erdem, HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Üyesi Çilem Küçükkeleş’e muhabbet devam ederken söz hakkı verdi.

Küçükkeleş konuşmasına Alevi kadınların Alevi toplumuna rızalıklarının olmadığını belirterek başladı. Kadınların Alevi inancına büyük emeklerinin olduğunu ve inancın yürütülmesi için büyük bedeller ödediğini söyleyen Küçükkeleş, “Koçgiri’de katledildik, Dersim’de uçurumlardan aşağı atılarak, Maraş’ta karnımızdaki çocuğu bile öldürmek için karnımızı deştiler” dedi.

CEMLERE GİRERKEN BAŞ ÖRTÜSÜ DAYATMASI

Özelikle son yıllarda cemevlerinde kadın ve erkeklerin ayrı yemek yiyen, cemlerde ayrı oturan boyuta evrildiğini kaydeden Küçükkeleş, kadınların cemevlerine değer verdiğini vurgulayarak şöyle dedi:

“Biz kadınlar erkeklerden farklı olarak bu cemevlerinin kapılarından içeriye girerken erkeklerden farklı olarak kapıları niyaz edip, eşiğine basmadan içeri giriyoruz. Böyle değer veriyoruz ve maalesef geldiğimiz noktada da neredeyse bu cemevlerinde cemlere katılırken başınızı örtün diye erkek arkadaşlarımızla karşı karşıya kalıyoruz. Böyle bir eksikliğimiz yok bizim başımızın açık ya da kapalı olması tamamen inanç dışında bazen tozdan sakınmak, bazen iş yaparken başımızı örttüğümüz baş örtümüz var ama biz hiçbir zaman saçımızı saklamak bunu bir taklit meselesi olarak toplumda görülmesini kabul etmediğimiz içinde başımız açık nasıl dolaşıyorsak, bu dünyada nasıl yaşıyorsak bir şekilde cemevlerimize de böyle girip böyle yaşama hakkımızın olduğunu düşünüyorum.”

“MUTFAKTA HİZMETİ DE İBADETTEN SAYARIZ”

Alevi kadınlara cemevlerinde ve Alevi kurumların yönetimlerinde yer verilmediğinin altını çizen Çilem Küçükkeleş, “Ama mutfakta her zaman yerimiz hazır. Eyvallah biz mutfakta hizmet görmeyi de ibadetten biliriz. Çünkü hizmet hakta hizmettir ama bizi sadece yemek pişirici olarak görmek aynı zamanda unutmayalım ki Aleviliği unutmaktır. Bu inancın kadını bilinmezse bu inanç hiçbir zaman yürümez. Biz yola girdiğimiz zaman musahip oluruz birbirimizle ve evlendiğimiz zaman aslında bir şekilde yola girerken dahil olur. Yani Alevi olabilmek için de mutlaka yanınızda bir kadının olması şarttır. Küçükkeleş, “Eşitliğimizi yaşatmak ve korumak için yoğun bir çaba harcamamız gerekiyor.”

Aleviler için cemevlerinin kıymetli oluğunu kaydeden Küçükkeleş, cemevlerinde kadın erkek eşit olmayı talep etti.

______
 Aşığın hikâyesini durmaksızın feryat eden bülbüle değil, sessiz sedasız can veren pervanelere sor..
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 3 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping